CO2 neutrale verzending van alle bestellingen

Waarom willen wij zeilkleding zonder PFC en PFTE

Al onze zeilpakken hebben een PFC vrije waterafstotende coating (Durable Water Repellant of DWR) en een (e) PFTE vrij waterdicht & ademend membraan. Maar wat is PFC en PFTE eigenlijk? Waarom worden deze kunststoffen gebruikt, zijn ze slecht voor het milieu en mogelijk onze gezondheid? En welke alternatieven gebruiken wij voor onze duurzame zeilkleding? Goede vragen die wij kort en bondig proberen te beantwoorden.

Wat is PFC en PFTE

Eerste het technische antwoord; PFC staat voor per-Fluoro Carbon, en is een verzamelnaam voor een hele groep stoffen die slechts bestaan uit koolstof en fluor.  Poly-tetrafluoro-ethylene word afgekort als PFTE en is vaker bekend onder de merknaam Teflon. PFC en PFTE worden vaak geassocieerd met per-fluoro-alkul-substances oftewel PFAS, ook een verzamelnaam maar chemisch net iets anders. 

 

Waarom worden PFC en PFTE gebruikt?

De PFC en PFTE kunststoffen zijn ontwikkeld vanwege enkele unieke en bruikbare eigenschappen zoals waterafstotendheid, vuilafstotendheid en hittebestendig. Eigenschappen met talloze toepassingen en deze kunststoffen waren lang onmisbaar voor een modern ademend en waterdicht zeilpak. 

 

Slecht voor het milieu en onze gezondheid?

In de Engelse volksmond staan deze stoffen ook wel bekend als Forever Chemicals, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. De stoffen zijn dan ook heeeelll lang terug te vinden in de natuur waar ze schadelijk kunnen zijn voor organismen. Van sommige verbindingen binnen de PFC, PFTE en PFAS families is bekend dat ze (mogelijk) kankerverwekkend zijn. Daarom is bijvoorbeeld het gebruik van de PFC, C8 sinds juli 2020 niet meer toegestaan als waterafstotende coating. 

 

Wat gebruiken wij voor de DWR en het membraan

Voor de DWR die op onze zeilkleding wordt aangebracht tijdens de productie gebruiken wij de BIONIC-FINISH® ECO. Een biobased en ecologisch alternatief voor een PFC coating. Is het tijdens het onderhoud van je zeilkleding nodig om de DWR opnieuw aan te brengen. Dan maken wij gebruik van het tevens biobased en ecologische OrganoTex wasmiddel in combinatie met het impregneermiddel van OrganoTex. 

 

Voor het waterdichte en ademende membraan maken wij gebruik van een polyurethaan (PU) applicatie met een ademend vermogen van maar liefst 10.000 g/m2/24h en een waterkolom van 20.000mm. En laten we duidelijk zijn een polyurethaan membraan  is nog steeds niet milieuvriendelijk. Het is wel de beste optie op dit moment voor een waterdicht en ademend membraan mede doordat het (e)PFTE vrij is. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om de productie van het PU membraan en recycling verder te verduurzamen. 

 

Voor dit artikel zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd;

1 Pieter van Delft Phd voor een algemene uitleg en toelichting over PFC, PFTE en PFAS.

2 EU likely to ban C6-based textile coatings | Dyes & Chemicals News | News (ecotextile.com)

3 Polymers | Free Full-Text | Polyurethane Recycling and Disposal: Methods and Prospects | HTML (mdpi.com) 

Producten met PFAS | Milieu Centraal

×